Our social:

19 юли 2014 г.

Споделено от чата: "Texture Boutique и рязането"

В отговор на един въпрос:
shMe, позволявам си да копирам едно въпросче на Анелия от фейсбук групата, с надежда ти да можеш да отговориш тук:
Здравейте! Имам един въпрос от серия "тъпи", но любопитството ме гложди Някой знае ли защо тази машинка
не може да се ползва за рязане? Честно казано - бих пробвала, но не знам дали рискувам да я повредя, а я получих по специален начин и ми е доста скъпа.

Нямам опит с тази машина и това, което ще напиша по-долу, е просто от обща култура и предложение за експерименти :).
Чантичката наистина е предназначена за ембосване. Това значи, че:
1. Механиката и не е мислена и съответно нагласена за по-големия натиск, който се иска за изрязването. Няма значение, че принципът с валяците е същият. Не забравяйте, че тук липсва помощта на папката-платформа, която с плътността и здравината си е съществен елемент от механизма на рязане на големите машини. По мнения от нета, продължително ползване на машинката в опити за рязане води до много бързо разхлабване и разбиване на "по-крехкия" и механизъм и с две думи - прецаквате си машинката.

2. Отворът на машината във височина е по-особен, така че през него да могат да бъдат прекарани двете черни плочи и ембосинг папката с хартията. Т.е. за да не трябва да "подлагате" допълнителни подложки, за да "повдигате" режещ шаблон, то тази щанца трябва да има височината на стандартна ембосинг папка. Сещате се, че и да има такава щанца, не е масовата.
3. Материалът на черните плочи е по-различен от стандартните плочи/подложки за рязане. Това значи, че рязане с черните плочи води до бързото им захабяване и деформиране - много по-бързо от обикновеното захабяване на стандартните подложки за рязане и много по-бързо от изхабяването, което биха имали тези плочи, ако ги ползвате само за ембосинг.
И да, стигаме до същината. Може да се реже, но с малко изобретателност.  Естествено, само с определен вид шаблони. Бигз няма как да минат. Масово хората са експериментирали и успявали с тънките шаблони - спелбайндърс, фреймлитс на сизикс и т.н.
Един от вариантите е като подлагате до налучкване още една твърда (пластмасова еластична) домашноприготвена подложка с цел да повдигнете шаблона и ползвате за "сандвича" си оригиналните черни подложки, от които едната неминуему служи за режеща и се поповрежда след време. Така полученият сандвич вече е с подходяща височина/дебелина, за да има натиск, годен за изрязване при минаване през машинката.  Най-популярният клип в нета в този смисъл е този: http://www.youtube.com/watch?v=unTgxMnQn4I , като по блоговете се цитират и мненията под клипчето. Те, както и други мнения по нета, предлагат варианти за използване на Чантичката с плочи на други марки и/или подръчни материали.
Моята теория, за която обаче не намирам нищо, което не значи, че не може да се пробва е следната.
Да се ползват малките (http://www.sizzix.co.uk/product/656654/sizzix-accessory-cutting-pads-on-the-edge-1-pair ) режещи подложки на сизикс. имат същата дебелина като черните подложки -1/8".
Евентуално, вариант е да се ползва само една от двете режещи малки подложки и една от оригиналните черни, като режещата част на щанцата е обърната към малката режеща подложка. Тук обаче пак ще трябва да си "измайсторите" аналог на папката платформа на голямата машина, т.е. трябва ви пак повдигащи подложки (препоръчително пластмаса) в сандвича за рязане. Но това си е теория, която няма как да проверя, само предлагам. За ваше улеснение по-долу ви цитирам оригиналните размери и материал, дадени от производителя, както на черните оригинали подложки на Texture Boutique-a, така и на малките режещи подложки:
(Черни подложки за ембос на Texture Boutique) Embossing Pad Size
4 7/8" x 7" x 1/8"
Construction
PVC Plastic, Mylar   
(Малки режещи подложки) Cutting Pad Size
6" x 3 1/4" x 1/8"
Construction
PC Plastic        
Разбирам, че е много по-евтин вариант, но лично аз не бих правила горните експерименти. Може би, единствено при положение, че ще ползвам само 3-4 основни, базисни щанци за рязане като чисти овали, квадрати, кръгове и т.н. без детайлни щанци. Но отново - не бих рискувала.
Сега от опит - инвестицията в машината не е най-голямото перо в "режещия" бюджет. Напротив, най-много средства потъват в купуването на шаблони. За това - при положение, че искате да режете, значи ще инвестирате в закупуването на шаблони, т.е.  така или иначе ще ги харчите тези "повечето" пари, нали?:)  Крастата е голяма, така че дори да си казвате, че Чантичката ви е достатъчна, в един момент няма да бъде, уви :)
Това е от мен. Когато съм пробвала нещо бих могла да помогна повече, в случая само мога да "препредам". Дано все пак да е полезно.
shMe :)xxx

п.с. Вижте и нашата нова секция точно за такива случаи: "Бърза помощ"



















1 comments:

Galka каза...

Здравейте, искам да споделя как режа с машинката след съветите в тази статия:
Използват се тънките метални шаблони: изчистените форми - кръгове, овали, т.н.; Framelits на Sizzix; етикети, ...
Шаблоните да не са детайлни, с дупки и завъртулки.
Сандвича е следния:
1. едната черна оригинална подложка
2. бялата подложка от комплекта
3. една от подложките за рязане "on the edge" на Sizzix
4. картонче, хартия, която ще режем
5. щанцата с режещия ръб надолу
6. самолекуваща подложка (от онези зелените) - изрязана в размер на черна подложка

Сандвича минава много леко през машинката, не трябва да има голямо усилие. (Даже ми се струва, че върви по-леко отколкото като минаването с папката за релеф). Ако някой шаблон не е изрязал добре, може да се подложи парче картон и да се мине пак.

За да добие малко релеф при етикетите, подлагам под режещия ръб на щанцата парче фоам.

На мен ми е достатъчна тази машинка като възможности. Повече си ползвам папките за релеф, и си правя етикети и изрязвам отвори в картичките.